Het huurcontract bepaalt de rechten en plichten van huurder en verhuurder.
Het huurcontract wordt meestal opgesteld door de verhuurder. De inhoud van het huurcontract is daarom vaak in het voordeel van de verhuurder. Vanwege het woningtekort accepteren huurders zelfs onredelijke voorwaarden. Het is belangrijk om te weten dat je onredelijke voorwaarden niet hoeft te accepteren. Nadat je het contract hebt getekend kun je onredelijke voorwaarden corrigeren. Je wordt beschermd door de wet en kunt altijd een beroep doen op de huurcommissie.
Het doel van het huurcontract is om dudielijkheid te scheppen over de verplcihtingen van de partijen. De meeste huurcontracten bevatten informatie over:
Contactgegevens
verhuurder en beheerder
Samenstelling huurprijs
en bijkomende kosten
Afspraken over
servicekosten
Jaarlijkse
huurverhoging
Borgafspraken
Looptijd
Huurcontract
Beschrijving
van het gehuurde
Informatie over
energielabel
Controleer deze punten altijd goed voordat je tekent, zodat je precies weet waar je aan toe bent.
Een huurcontract is een overeenkomst waarin de afspraken tussen de huurder en de verhuurder worden vastgelegd, zoals de huurprijs, de huurperiode, de opzegtermijnen en eventuele aanvullende afspraken.
Het contract biedt juridische zekerheid voor beide partijen en kan een bepaalde of onbepaalde tijd betreffen.
Bij een contract voor onbepaalde tijd zijn beide partijen gebonden aan wettelijke opzegtermijnen. Huurders kunnen meestal 6 maanden met terugwerkende kracht huurverlaging aanvragen. Door de wet betaalbare huur kunnen veel huurders alsnog een verlaging aanvragen, zelfs na die termijn.
Dit contract combineert de bescherming van onbepaalde tijd met een minimale huurperiode waarin geen van beide partijen kan opzeggen. Ook hier geldt 6 maanden terugwerkende kracht voor een huurverlaging.
Voor contracten van vóór 1 juli 2024 kon de verhuurder bepalen of het contract werd verlengd. Na afloop gold er wel onbepaalde tijd en langere bescherming voor terugwerkende kracht bij huurverlaging (tot 2,5 jaar na afloop).
Contracten van na 1 juli 2024 worden gezien als onbepaalde tijd met een minimale huurperiode. Ze bieden maximale bescherming en volgen de strengere eisen van de wet betaalbare huur.
Huurbescherming betekent dat de verhuurder een huurcontract alleen mag beëindigen op wettelijke gronden, bijvoorbeeld:
Niet betalen van de huur
Dringend eigen gebruik door de verhuurder
Sloop of ingrijpende renovatie
Ernstige overlast door de huurder
Belangrijk: De verkoop van de woning is nooit een geldige reden om het contract te beëindigen.
Of je nu zelf je huurcontract wilt opzeggen, of een opzegging van de verhuurder ontvangt, het is altijd verstandig om advies in te winnen over jouw rechten en positie. Onze experts kunnen je begeleiden bij:
Het correct opzeggen van je huurcontract
Het aanvechten van een onterechte opzegging door de verhuurder
Het zekerstellen dat je borg wordt terugbetaald
Verhuizen terwijl dat niet nodig is, of het verliezen van je borg door een fout in het proces, is vervelend. Neem contact op voor advies en begeleiding.
Neem contact op